Direktlänk till inlägg 11 november 2013

Patiensspel

Av Karin Lindgren - 11 november 2013 22:00

En patiens kan i allmänhet bara sluta på två sätt: antingen går den ut eller också gör den inte det. Det finns emellertid patienser där resultatet av läggningen kan bli en viss poäng.


Då är det inte fråga om att lyckas eller misslyckas, utan då gäller det att åstadkomma så bra resultat som möjligt. Är man då flera spelare kan man lägga var sin patiens och tävla om vem som uppnår den högsta poängen. En del patiensspel av det slaget återfinns i de två föregående kapitlen "poker" och "cribbage". De har placerats där eftersom de bygger på de kombinationer som ingår i just de spelen. Detta kapitel inleds med ännu några: golf, pyramid, centrering och combi nation.


Golf och pyramid är gamla bekanta. Det enda som kanske är nytt är den poängberäkning som används i pyramid. Centrering och combination är två nyare patienser av Bo Björkström resp Sid Sackson. combination lägger deltagarna var sin patiens med identiska kort, vilket ökar skicklighetsmomentet. Det finns också spel som inte kan läggas som patiens av en spelare, men som ändå utan tvivel kan räknas till patiensspelen. Dit hör racing demon, muggins, rysk bank och spite and malice.



Det enda av dem som bygger på en bestämd patiens är racing demon, som utgår från den kända patiens som går under namnet demon eller Canfield. Det är ett enkelt och inte särskilt seriöst spel. Ett ännu enklare spel är muggins. Rysk bank och spite and malice är mer innehållsrika spel, men även de är förhållandevis lätta.


De två sista spelen. kameleont och patterns , är inga egentliga patiensspel, men de passar ändå väl in i sammanhanget. I båda spelen har spelarna var sitt upplägg som de ska arrangera på ett så poänggivande sätt som möjligt.


De är båda av amerikanskt ursprung. Upphovsmännen heter Robert Abbot resp Sid Sackson.


#spel


 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Karin Lindgren - 11 november 2013 22:04


En av de vanligaste frågorna man får som initierad spelare är å ena sidan vilka spel som är mest vinstgivande, å andra sidan vilka som är roligast.   Okej, det måste inte alltid innebära en konflikt mellan vad som är roligt, och vad som är vinstg...

Av Karin Lindgren - 11 november 2013 21:44

Om man är intresserad av spel på casinot kan det vara bra att veta vilka spel som är lättast att vinna på - och vilka man bör undivika. Åtminstone om man har som huvudfokus att vinna pengar (vilket inte alla har, enligt undersökningar så spelar de al...

Av Karin Lindgren - 11 november 2013 21:37

Antal spelare: 4-6 Antal kort: Korten ska fördelas lika mellan deltagarna, varför leken måste justeras så att antalet kort går jämnt upp i deltagarantalet. Om några kort måste tas bort, så lägger du undan en eller annan tvåa. Given: se  "Antal ko...

Presentation


Shopping. Och spel. Livets nödtorft.

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<<
November 2013
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards