Direktlänk till inlägg 11 november 2013

En guide till Kortspelet "Hej Knekt"

Av Karin Lindgren - 11 november 2013 21:37

Antal spelare: 4-6

Antal kort: Korten ska fördelas lika mellan deltagarna, varför leken måste justeras så att antalet kort går jämnt upp i deltagarantalet. Om några kort måste tas bort, så lägger du undan en eller annan tvåa.

Given: se  "Antal kort".

Kortens värde: saknar egentligen betydelse.


Det här går spelet ut på: att först bli av med sina kort.


Så här spelar ni: Spelarna lägger sina kort med baksi-dorna uppåt i högar framför sig. Bäst är det om alla sitter i en ring på golvet eftersom spelet är ganska rörligt. Man har fem hälsningsord som det gäller att hålla i minnet. De är: — vissla på tiorna, — hej knekt, — goddag dam, — stå upp och göra honnör för kung, — slå handen i högen mitt på golvet/bordet för äss.


Den spelare som sitter som förhand börjar med att lägga ut sitt översta kort mitt på golvet (eller bordet). Han måste göra det snabbt, så att ingen kan se kortet före den andra. Sen gäller det för övriga spelare att reagera snabbt. Är det ett oklätt kort under tio som läggs ut, då händer det ingenting.


Nästa spelare får lägga ut ett kort ovanpå det tidigare utlagda o s v. Men så fort det kommer en tia eller ett klätt kort, då gäller det att så snabbt som möjligt reagera med rätt hälsning. Den som sist utför rätt hälsning, måste ta upp alla kort som ligger på bordet och placera dem underst i sin hög.


Det finns en uppenbar risk i det här spelet, den att spelarna råkar i luven på varandra om vem som verkligen var sist. Ingen vill ju gärna erkänna det. Försök att låta majoriteten avgöra vem som var sist. Som regel fungerar det. I det här spelet handlar det om att hälsa på tian, knekten, damen, kungen och ässet.


#spel #shopping

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Karin Lindgren - 11 november 2013 22:04


En av de vanligaste frågorna man får som initierad spelare är å ena sidan vilka spel som är mest vinstgivande, å andra sidan vilka som är roligast.   Okej, det måste inte alltid innebära en konflikt mellan vad som är roligt, och vad som är vinstg...

Av Karin Lindgren - 11 november 2013 22:00

En patiens kan i allmänhet bara sluta på två sätt: antingen går den ut eller också gör den inte det. Det finns emellertid patienser där resultatet av läggningen kan bli en viss poäng.   Då är det inte fråga om att lyckas eller misslyckas, utan d...

Av Karin Lindgren - 11 november 2013 21:44

Om man är intresserad av spel på casinot kan det vara bra att veta vilka spel som är lättast att vinna på - och vilka man bör undivika. Åtminstone om man har som huvudfokus att vinna pengar (vilket inte alla har, enligt undersökningar så spelar de al...

Presentation


Shopping. Och spel. Livets nödtorft.

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<<
November 2013
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards